Захист ваших гаджетів від шкідливих програм, встановлення надійних паролів та кілька правил із кібербезпеки – заходи обачності, які вбережуть вас від зловмисників, що хочуть заволодіти вашими даними, разом із даними банківських карток і акаунтів у соцмережах

by hostwx

Міністерство культури та інформаційної політики України разом із Центром стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки і Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України підготувало низку порад, як захистити ваші дані та пристрої.

  1. Насамперед захистіть свої пристрої від шкідливих програм – встановіть антивірусні програми. Рекомендуємо: Avast, ESET, McAfee, Zillya.
  2. Завантажуйте антивірусну програму тільки з офіційного сайту розробника чи з перевірених джерел (Play Market, App Gallery, App Store і Google Play). Якщо не можете придбати платну версію програми – знайдіть безкоштовний аналог, але не завантажуйте зламані версії платних програм.
  3. Систематично перевіряйте ваш пристрій, USB-накопичувачі та інші зовнішні пристрої, які підключаєте до комп’ютера, на наявність загроз, що можуть зашкодити вашим даним.
  4. Періодично скидайте налаштування свого смартфона.
  5. Не переходьте за сумнівними посиланнями.
  6. Звертайте увагу на різку та помітну зміну в роботі пристрою – можливо, це наслідок діяльності шкідливих програм.
  7. Подбайте про захищеність ваших пристроїв та облікових записів – встановіть надійні паролі. Ось корисний сервіс, де можна перевірити паролі на витік.
  8. Підтримуйте браузери в робочому стані – своєчасно оновлюйте їх, як і решту інстальованих на пристрої програм та саму операційну систему. А ще – завантажуйте їх лише з офіційних сайтів і використовуйте лише мінімум розширень до них.
  9. Безпечно завантажуйте і використовуйте застосунки та файли: вибирайте лише ліцензійне програмне забезпечення із перевірених джерел, не завантажуйте файлів і застосунків із невідомих джерел, встановлені файли перевіряйте за допомогою антивіруса, уникайте використання застосунків російських розробників
  10. Захистіть свої месенджери від зловмисних розсилань.

Запам’ятайте: державні органи й служби не розсилають у месенджерах повідомлення з проханням відкрити вкладений файл і не просять надати дані банківських карток, паспортну інформацію, дані персональних акаунтів у соцмережах тощо.

  1. Зберігайте дані безпечно – у зашифрованому вигляді або в прихованих папках та альбомах. Зберігайте копії важливих файлів у хмарному сховищі. Не зберігайте у пам’яті смартфону інформацію, яка може вам зашкодити в разі окупації та обшуку.

Рекомендації розроблені проєктом Dovidka.info від Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП спільно із Держспецзв’язку.

Читати також